За Европейската рамка за дигитални компетентности DigComp

    Уважаеми колеги,

  Обученията с ваучери за придобиване/сертифициране на Вашите Дигитални компетентности, върху които акцентираме в този сайт, са част от по-мащабна Програма. Тази програма предвижда в близко бъдеще всички ние, когато кандидатстваме за постъпване на работа, да представяме на работодателите с еднаква степен на задължителност:

* Диплома за завършено образование +

* Сертификат за владеене на ниво на Дигитални компетентности

Към момента, по предходен голям проект, бяха разработени изискванията за това какви дигитални умения трябва да притежават работещите в първите 16 икономически сектора по НКИД. Проектът, по който това беше направено, е изготвил подробна рамка и АКТУАЛИЗИРАНИ ДЛЪЖНОСТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ за съответните длъжности. Те посочват коя длъжност, какво ниво на владеене на Дигитални компетентности трябва да притежава.

Част от готовите разработки са:

Например:
* Изискванията за заемане на длъжността Продавач-консултант са нивото на дигитална компетентност да е минимум Средно ниво (3 и 4).

* Изискванията за заемане на длъжността Главен готвач са нивото на дигитална компетентност на лицето да е минимум Средно ниво (3 и 4).

* Изискванията за заемане на длъжността Началник склад търговия на едро  са нивото на дигитална компетентност на лицето да е минимум Средно ниво (4) или Напреднало (5).

   Това, което предстои, е след няколко години тази Европейската рамка за дигитални компетентности DigComp да влезе в сила задължително и за България. Тогава - за да се започне работа по съответна длъжност, от кандидата ще се изисква НЕ само диплома за завършено образование, НО и DigComp Сертификат за владеене на определеното ниво на дигитални компетентности.

Затова, искаме да обърнем внимание:

Към момента, по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход", всички ние можем да се запишем за БЕЗПЛАТНИ обучения за да придобием тези умения и сертификати.
Очакванията на нашия екип са, че след приключването на Програмата, всеки гражданин ще може да се записва в обучение СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, за да се сдобие с такъв сертификат - каквито са и стандартните практики в момента в Западна Европа.

Затова, бихме Ви посъветвали:

Не се колебайте, а се възползвайте от уникалната възможност да се включите в безплатно Обучение за сертифициране на ниво и безплатно право за явяване на тест за придобиване на Сертификат.

В следващите етапи на програмата се очаква да бъдат достъпни за избор и по-високите нива на дигитални компетентности, които са: Напреднали 5-6 и Високо специализирано ниво 7-8. Но към момента ние нямаме информация кога ще бъдат отворени за участие.

Към момента са достъпни за включване най-масовите нива: Базово ниво 1 и 2, и Средно ниво 3 и 4.


Професионалното мнение на нашия екип е:

всяко от нивата притежава своите предимства и затова препоръчваме всеки да стартира от Ниво 1 - 2, или най-много от ниво 3-4, за да не пропусне съществена информация.

Всички длъжности, за които са разработени изискванията и длъжностните характеристики по новия дигитален образец, с които Вие можете да се запознаете, могат да се намерят на страницата на https://digital.bia-bg.com/bg/digprofile/Ако сте цял колектив от училище, или от организация от частния или от държавния сектор, и имате възможност да сформирате група от Колектива на вашето учреждение - можете да изберете удобен за Вас график за провеждане на обученията!

Вижте още на този сайт:

 

С Уважение,

екипът на Център за Професионално Обучение към "Матев-строй" ЕООД

0897 948 215 - и Viber

02/ 437 38 85