5 СЪВЕТА: Какви предварителни проучвания да направя, преди да подам документи за Ваучер?

съвети как да подадем успешно документи за обучение с ваучери

 

Подаването на документи за обучения с ваучери е дългоочаквано събитие. На тази страница вижте какво да направите, за да минимизирате риска да не успеете да се включите в желаното обучение. И какво друго можете да предприемете?

 

# КАК ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИ ЗА КУРС, ЗА КОЙТО ЩЕ СЕ СФОРМИРА ГРУПА В МОЕТО НАСЕЛЕНО МЯСТО?

# КАКВО ДРУГО МОГА ДА НАПРАВЯ?

 

Рисковете, които крие пред Вас задължителното провеждане на курсовете по новата схема "Ваучери за Заети Лица" на Агенцията по Заетостта в присъствена форма, са: 

Риск 1: Да намерите Лицензиран Доставчик на Обучение във Вашето населено място. Но той да не успееда сформира група за курса, който Ви интересува.
За съжаление, при присъствените обучения е необходимо да се обучаваме в група. Индивидуалните обучения рядко са икономически изгодни за обучаващите организации, освен ако не са по-скъпи от останалите. И обученията по схема "Ваучери за заети лица" не правят изключение. Риск номер 1 е да бъдете одобрени за обучение, за което няма да има достатъчен на брой желаещи във Вашето населено място.
В този случай, Доставчиците на Обучение няма да сформират група. Вие няма да можете да се възползвате от факта, че сте одобрени.
Риск 2: Да НЕ намерите Лицензиран Доставчик на Обучение във Вашето населено място.  
За да се предпазите от този капан, можете да проверите предварително за какви обучения има лицензирани ДО (Доставчици на Обучение) във Вашето населено място. Кликнете тук, и проверете в Търсачката на Агенцията по Заетостта за лицензирани Доставчици на Обучение.  Проверете по Професионално Обучение, и по Ключова компетентност.
След което не се колебайте! Вдигнете телефона, и запитайте дали имат конкретни запитвания за обучението, което Ви интересува. Техният отговор ще Ви упъти дали да подадете документи за този курс, или да преосмислите решението си.

 

 


Риск 3: Обучението, което Ви интересува, не е от интерес за останалите хора във Вашето населено място. 

 

 

Преди да се паникьосате, имайте предвид, че някои от предлаганите обучения са доста близки по своя характер. Пример за това са:

Курс Икономика и Мениджмънт(Код по СППОО 3451204) и Курс Бизнес-Администрация (Код по СППОО 3460101)

Курс Системно Програмиране (Код по СППОО 4810201) и Курс Програмно осигуряване (Код по СППОО 4810101).

Ако имате колебания, се консултирайте с компетентен служител на Центъра за Професионално Обучение. Ще Ви разясни разликата, и ще Ви упъти.

По различен начин стои въпросът, ако бихте желали да се обучавате по екзотичен чужд език, например - Китайски, в малко населено място. Можем да предположим, че ще е трудно, или почти невъзможно, да се сформира група.

 

Какво можете да предприемете?

 1. Един от добрите начини да се справите със ситуацията, е да запитате свои познати дали не биха се включили(с ваучер или срещу заплащане). Бъдете активни! Ако спомогнете за сформиране на група, ще имате възможност да се включите в курса и Вие! Кой, освен Вас, има по-голям интерес от това?!


2.  Използвайте Търсачката за Доставчици на Обучение на Агенцията по Заетостта. ПРЕДИ да подадете документи за Ваучер, и след това - за да намерите Доставчик на Обучение, който да може да Ви предложи обучение.

 

3. Подайте документи за курс, който едновременно представлява интерес за Вас, и същевременно е достатъчно актуален и търсен на местния пазар на труда, за да е от интерес и за други хора. При Присъствените обучения всички хора от групата трябва да са от същото населено място! (Например, ние считаме, че ТОП-курсовете, за които ще е минимален рискът от не-сформиране на група за обучение, са:Курс Системно Програмиране (Курс по програмиране), Курс Електронна Търговия, Курс Оперативно счетоводство, Курс Бизнес-администрацияКурс Икономика и Мениджмънт, Английски езикНемски език)

4. Дайте си още малко време, като удължите срока на валидност на своето Уведомление. Така ще имате възможност да изчакате, за да се сформира група от други Одобрени кандидати. 

Друг подход би бил да запитате в Бюрото по Труда дали имат процедура за подмяна на Уведомлението с такова за друг курс. Може да Ви предложат да подадете документи за различно обучение.

5. Ако никое от горните възможности не е подходяща за Вас, защото живеете в малко населено място, или не отговаряте на условията на програмата, или отговаряте - но нямате възможността да посещавате продължително време присъствени обучения... Може би тогава е по-реалистично да се замислите за не-присъствено, тоест - дистанционно обучение по избрания курс! Този избор значително увеличава възможността Ви да се обучавате, и да завършите успешно курса си. Недостатъкът на този вариант би бил единствено в по-високата цена за включване. Но, както с всяко нещо в живота, така и с включването в обучение, се налага да вземем решение като преценим плюсовете и минусите на вариантите си.  

Нашият екип Ви предлага да се включите в присъствено обучение и без да имате ваучер (ако имаме сформирана група във Вашето населено място). Или да се включите в онлайн обучение - без значение в кое населено място живеете! Идеалното решение за заетия съвременен човек. Следете ни редовно, оферираме разумни предложения, промоции и възможности! Нашето желание е да сме Ви полезни.

 

Вижте още: