5 СЪВЕТА: Какви предварителни проучвания да направя, преди да подам документи за Ваучер?

съвети как да подадем успешно документи за обучение с ваучери

 

Подаването на документи за обучения с ваучери е дългоочаквано събитие. На тази страница вижте какво да направите, за да минимизирате риска да не успеете да се включите в желаното обучение. И какво друго можете да предприемете?

 

# КАК ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИ ЗА КУРС, ЗА КОЙТО ЩЕ СЕ СФОРМИРА ГРУПА В МОЕТО НАСЕЛЕНО МЯСТО?

# КАКВО ДРУГО МОГА ДА НАПРАВЯ?

 

Рисковете, които крие пред Вас задължителното провеждане на курсовете по новата схема "Ваучери за Заети Лица" на Агенцията по Заетостта в присъствена форма, са: 

Риск 1: Да намерите Лицензиран Доставчик на Обучение във Вашето населено място. Но той да не успееда сформира група за курса, който Ви интересува.
За съжаление, при присъствените обучения е необходимо да се обучаваме в група. Индивидуалните обучения рядко са икономически изгодни за обучаващите организации, освен ако не са по-скъпи от останалите. И обученията по схема "Ваучери за заети лица" не правят изключение. Риск номер 1 е да бъдете одобрени за обучение, за което няма да има достатъчен на брой желаещи във Вашето населено място.
В този случай, Доставчиците на Обучение няма да сформират група. Вие няма да можете да се възползвате от факта, че сте одобрени.
Риск 2: Да НЕ намерите Лицензиран Доставчик на Обучение във Вашето населено място.  
За да се предпазите от този капан, можете да проверите предварително за какви обучения има лицензирани ДО (Доставчици на Обучение) във Вашето населено място. Кликнете тук, и проверете в Търсачката на Агенцията по Заетостта за лицензирани Доставчици на Обучение.  Проверете по Професионално Обучение, и по Ключова компетентност.
След което не се колебайте! Вдигнете телефона, и запитайте дали имат конкретни запитвания за обучението, което Ви интересува. Техният отговор ще Ви упъти дали да подадете документи за този курс, или да преосмислите решението си.

 

 


Риск 3: Обучението, което Ви интересува, не е от интерес за останалите хора във Вашето населено място. 

 

 

Преди да се паникьосате, имайте предвид, че някои от предлаганите обучения са доста близки по своя характер. Пример за това са:

Курс Икономика и Мениджмънт(Код по СППОО 3451204) и Курс Бизнес-Администрация (Код по СППОО 3460101)

Курс Системно Програмиране (Код по СППОО 4810201) и Курс Програмно осигуряване (Код по СППОО 4810101).

Ако имате колебания, се консултирайте с компетентен служител на Центъра за Професионално Обучение. Ще Ви разясни разликата, и ще Ви упъти.

По различен начин стои въпросът, ако бихте желали да се обучавате по екзотичен чужд език, например - Китайски, в малко населено място. Можем да предположим, че ще е трудно, или почти невъзможно, да се сформира група.

 

Какво можете да предприемете?

 1. Един от добрите начини да се справите със ситуацията, е да запитате свои познати дали не биха се включили(с ваучер или срещу заплащане). Бъдете активни! Ако спомогнете за сформиране на група, ще имате възможност да се включите в курса и Вие! Кой, освен Вас, има по-голям интерес от това?!


2.  Използвайте Търсачката за Доставчици на Обучение на Агенцията по Заетостта. ПРЕДИ да подадете документи за Ваучер, и след това - за да намерите Доставчик на Обучение, който да може да Ви предложи обучение.

 

3. Подайте документи за курс, който едновременно представлява интерес за Вас, и същевременно е достатъчно актуален и търсен на местния пазар на труда, за да е от интерес и за други хора. При Присъствените обучения всички хора от групата трябва да са от същото населено място! (Например, ние считаме, че ТОП-курсовете, за които ще е минимален рискът от не-сформиране на група за обучение, са:Курс Системно Програмиране (Курс по програмиране), Курс Електронна Търговия, Курс Оперативно счетоводство, Курс Бизнес-администрацияКурс Икономика и Мениджмънт, Английски езикНемски език)

4. Дайте си още малко време, като удължите срока на валидност на своето Уведомление. Така ще имате възможност да изчакате, за да се сформира група от други Одобрени кандидати. 

Друг подход би бил да запитате в Бюрото по Труда дали имат процедура за подмяна на Уведомлението с такова за друг курс. Може да Ви предложат да подадете документи за различно обучение.

5. Ако никое от горните възможности не е подходяща за Вас, защото живеете в малко населено място, или не отговаряте на условията на програмата, или отговаряте - но нямате възможността да посещавате продължително време присъствени обучения... Може би тогава е по-реалистично да се замислите за не-присъствено, тоест - дистанционно обучение по избрания курс! Този избор значително увеличава възможността Ви да се обучавате, и да завършите успешно курса си. Недостатъкът на този вариант би бил единствено в по-високата цена за включване. Но, както с всяко нещо в живота, така и с включването в обучение, се налага да вземем решение като преценим плюсовете и минусите на вариантите си.  

Нашият екип Ви предлага да се включите в присъствено обучение и без да имате ваучер (ако имаме сформирана група във Вашето населено място). Или да се включите в онлайн обучение - без значение в кое населено място живеете! Идеалното решение за заетия съвременен човек. Следете ни редовно, оферираме разумни предложения, промоции и възможности! Нашето желание е да сме Ви полезни.

 

Вижте още:

 

Указания за заявяване на БЕЗПЛАТЕН ВАУЧЕР

На тази страница ще намерите Указания как да кандидатствате за безплатен ваучер за обучение с
Матев-Строй ЕООД


Включете се в безплатно онлайн обучение по програмата с нас и получете сертификат за подобрена дигитална компетентност!

 


 
Изтеглете от тук указанията как да заявите ваучер за Базово ниво 1-2.

 Изтеглете от тук  указанията как да заявите ваучер за Напреднало ниво 5-6.


 Изтеглете от тук  указанията как да заявите ваучер за Високоспециализирано ниво 7-8

✔️Стъпка 1: Последвайте линка към Агенция по заетостта за електронно заявяване на ваучер: https://serviceseprocess.az.government.bg

 

✔️Стъпка 2: Щракнете върху бутона "Заяви"

 

✔️Стъпка 3: Въведете личните си данни

 

✔️Стъпка 4: Изберете нивото на дигиталната компетентност и МАТЕВ-СТРОЙ като доставчик на обучението. За да се включите в първо ниво без тест, изберете Базово ниво.

  • Ако желаете да кандидатствате за Средно ниво на дигитална компетентност, първо трябва да решите входящия тест за определяне на ниво, който можете да намерите в нашия сайт.
  • Изпратете ни теста, за да проверим дали отговаряте на нивото и след потвърждение от наша страна от падащото меню от секция “Ниво на дигитална компетентност” можете да изберете Средно ниво и да заявите ваучера.

 

✔️Стъпка 5: Сложете отметка на посочените места и щракнете върху бутона "Продължи"

 

✔️Стъпка 6: След одобрение на заявлението от Агенция по заетостта, системата ще генерира електронен ваучер, който ще бъде автоматично изпратен на посочената от Вас електронна поща, както и на избрания от Вас Доставчик на обучение (ДОб).

 

✔️Стъпка 7: След като получим от Агенция по заетостта Вашия електронен ваучер, ще Ви изпратим потвърждаващ имейл с последваща информация за предстоящото обучение. 


Изтеглете от тук или вижте указанията по-долу.


! За да сте в течение на всички актуални промени по схемата, следете нашия сайт, сайта на Агенцията по Заетостта, или се абонирайте за безплатния ни електронен бюлетин. Изпращаме и-мейл с уведомление!

 

абонамент за новини за програмата за обучение с ваучери
 
 
АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ?
 
 
За да сте в течение на всичко Ново и Актуално за програмата "Ваучери за Заети Лица", се абонирайте за безплатния е-бюлетин! Изпращаме новини и известия, свързани с програмата за ваучерни обучения, новости и актуални тенденции.
 
Пишем рядко - когато има нещо важно за казване, защото Ценим Вашето време! Ако се изисква бърза реакция, ще Ви изпратим еднократно SMS.
                            

 

 

Вижте още:

 

 

 

Ключовите компетентности, често срещани и със съкращението "КК", са един от видовете курсове, по които всеки един от нас може да се запише да учи по Програма "Ваучери за заети лица", срещу минимално заплащане на стойността на ваучера от Ваша страна. Както вече може би сте разбрали - всеки един от нас може да получи 2 Ваучера за обучение по избрани от него КК, или професионално обучение.

 

Ключовите Компетентности биват два вида:

1. Общуване на чужди езици - КК2 (обучението е с продължителност 300 уч.часа); Към тази точка се включват обученията по общуване на чужди езици - английски, немски и др.
2. Дигитална компетентост - КК4 (обучението е с продължителност 45 уч.часа). Към тази точка се включват по-съкратените компютърни курсове;


!!!Ние Ви предлагаме обучение и по двете.

Курсовете по Ключова компетенция 4 - "Компютърна грамотност" - са с продължителност 45 уч.часа.
В курса се изучават 2 модула от офис пакета на Майкрософт - MsWord 2010, и MsExcel 2010. Тъй като тези 2 версии на офис програмите са значително по-различни от по-старите версии от 2003г. на Майкрософт - смятаме, че това обучение ще е действително полезно както за начинаещите, така и за по-напредналите от Вас в областта на компютърната грамотност.

 

Мога ли да се запиша за присъствено обучение ако нямам Ваучер?

Разбира се, че можете да се запишете. Тогава обаче ще трябва да заплатите цялата стойност на курса, а не само 15%, както е в случая с получаването на ваучер за обучение по програма "Ваучери за заети лица".

 

Какъв документ ще получа след края на моето обучение?

След успешното приключване на Вашето обучение, ще получите сертификат за владеене на компютърна грамотност. За нас като доставчик на обучение, след провеждането на курса, остава чувството на удовлетвореност от добре свършената работа. Признание за нас и професионализма ни ще бъде ако отново ни изберете, за да проведем обучението Ви по професионална квалификация, ако сте одобрени за такова.

 

Как да се запиша?

Ако сте подали своето заявление в бюрото по труда и сте получили одобрение за обучение с ваучер по ключови компетентности, или желаете да се включите в курса като заплатите изцяло неговата стойност - свържете се с нас по един от следните начини:
Телефон: 02/ 437 38 85, 0897 948 215,

Примерни разпределения на учебните часове (учебни графици)

при провеждане на присъствени обучения с Ваучери по

схема "Ваучери за заети лица"

 

 

На тази страница вижте: Примерни разпределения на учебните часове по видове курсве, според тяхната продължителност.

 

Професионално обучение Професионално обучение Езиково обучение
960 уч. часа 660 уч. часа 300 уч. часа

 

Уважаеми читатели,

голяма част от Вас ни питат: Какво представлява разписанието на часовете за курс от 960 часа (Трета степен на професионална квалификация), или за обучение по чужд език (300 учебни часа, отделно - изпит)

С тази страница се надяваме да Ви дадем представа какво Ви предстои като ангажимент.

Добрата новина е, че когато човек се "хване на хорото", го играе до край! С други думи, когато курсът стане част от Вашият ритъм на живот, няма да Ви е толкова натоварено да го посещавате.

 

 

 

Примерни графици за обучение в ПРОФЕСИОНАЛЕН КУРС - присъствено обучение от 960 уч.часа

 

(Присъствен курс по професия, с придобиване на Трета Степен на Професионална Квалификация - 960 уч.часа)

(Например: Професии Програмист, Счетоводител, Офис-мениджър и други)

 

Примерен график за обучение (1)

(делничен курс)

Примерен график за обучение (2)

(Съботно-неделен курс)

Примерен график

за обучение (3)

Понеделник: 18.00 - 21.00 часа

Сряда: 18.00 - 21.00 часа

Петък: 18.00 - 21.00 часа

Продължителност: 80 седмици

Събота 9.00 - 15.30 часа

Неделя 9.00 - 15.30 часа

Продължителност: 60 седмици

Вторник: 18.00 - 21.00 часа

Четвъртък: 18.00 - 21.00 часа

Събота: 9.00 - 15.30 часа

Продължителност: 60 седмици

 

 

 

 

Примерни графици за обучение в ПРОФЕСИОНАЛЕН КУРС - присъствено обучение от 660 уч.часа

 

(Присъствен курс по част от професия, с придобиване на Втора Степен на Професионална Квалификация - 660 уч.часа)

(Например: Професии Програмист, Счетоводител, Икономист и други)

Примерен график за обучение (1)

(делничен курс)

Примерен график за обучение (2)

(Съботно-неделен курс)

Примерен график

за обучение (3)

 

Понеделник: 18.00 - 21.00 часа

Сряда: 18.00 - 21.00 часа

Петък: 18.00 - 21.00 часа

Продължителност: 55 седмици

 

Събота 9.00 - 14.30 часа

Неделя 9.00 - 14.30 часа

Продължителност: 55 седмици

 

Вторник: 18.30 - 20.45 часа

Четвъртък: 18.30 - 20.45 часа

Събота: 9.00 - 14.30 часа

Продължителност: 55 седмици

 

 

 

 

Примерно разпределение на часовете в курс по английски/немски език - присъствена форма

 

Примерен график за обучение за 300 учебни часа

(Присъствен курс по чужд език - Английски език, Немски език)

 

Примерен график за обучение (1)

(делничен курс)

Примерен график за обучение (2)

(Съботно-неделен курс)

Примерен график

за обучение (3)

Вторник: 18.00 - 21.00 часа

Петък: 18.00 - 21.00 часа

Продължителност: 38 седмици

Събота 9 - 15 часа

Неделя 9 - 15 часа

Продължителност: 20 седмици

Понеделник 18-21

Четвъртък 18-21

Събота 9-12

Продължителност: 25 седмици

 

Възможни са и други разпределения на часовете, но нашето мнение е, че езиковите обучения трябва да се провеждат минимум 2 пъти седмично, за да бъдат ефективни.

 

С тези примерни схеми бихме искали да Ви дадем по-ясна представа какъв ангажимент поемате, когато се записвате за дадено обучение. Занятията в нашите обучения могат да са в различни дни от седмицата, и бихте могли да се включите в група - когато има сформирана такава.

 

 

 

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 

1. Аз съм използвал програмите "Аз Мога" или "Аз Мога Повече". Мога ли да кандидатствам по текущата схема?

Да, можете. Това, че сте получили ваучери преди, не е пречка да получите такива и сега. Тези 2 схеми бяха включени към предходния програмен период. Нашият Център разполага и с писмено потвърждение от страна на Агенцията по Заетостта!

 

2. Каква стойност трябва да доплатя, за да участвам в обучение по Английски език/Професионално обучение?

За езиковите обучения, доплащането е 105 лв. За професионалните обучения за Трета Степен, доплащането е 270 лв.

Разгледайте Доплащанията за всички видове обучения на тази страница

 

3. Имам висше образование. Мога ли да кандидатствам по схемата?

По наше мнение, Официалната информация по въпроса е противоречива. Регламентът на схемата посочва, че с приоритет ще бъдат издавани ваучери на лица със средно, или по-ниско образование. На хора с висше образование ще бъдат издавани ваучери, ако останат средства. На този етап никой не може да предвиди дали ще останат. Но едно е сигурно: Ако не подадете документи, нямате шанс да участвате в класирането.

Към момента през електронната платформа за подаване на документи за обучения с ваучер, не могат да се подават документи на хора, които декларират, че имат висше образование.

 

4. Какво се случва, след като бъда одобрен/a?

Необходимо е да се свържете с Доставчик на услугата - ЦПО, и да разберете дали графикът на курса, който Ви предлага Центърът, Ви устройва. За присъствените курсове това невинаги е напълно възможно, но не се безпокойте излишно. Програмата Ви дава възможност на до 20% отсъствие от занятията. 

Важни срокове:

! 5 работни дена след като разберете, че сте одобрени, трябва да отидете до Бюрото по Труда, за да получите документа си. Можете да отложите явяването с 10 дена (еднократно) по телефона, или с писмо или и-мейл. За всеки случай: Препоръчваме Ви да се обадите в конкретното Бюро по труда и да запитате за изискванията им.

Ако не успеете да се впишете в срока, тогава Вашето одобрение ще спре да бъде валидно. Ще можете да подадете отново документи за ваучер, и да изчакате процедурата отново.

!  30 дни е периодът Ви за избор на Доставчик на Обучение. Можете да го удължавате 2 пъти. 

5. Как да избера Доставчик на Обучение?

Имате възможност да проверите в официалния сайт на Агенцията по Заетостта. Например, нашият Център е вписан на тази страница.

Друга възможност е да проверите кои Доставчици предлагат курсове на удобна за Вас локация.

 

6. От къде да изтегля документите за кандидатстване?

Изтеглете документите за лично подаване в ДБТ.   Можете да подадете документите за вашите ваучери за обучение и по електронен път.

 

7. Ще мога ли да посещавам редовно присъствените обучения?

На този въпрос наистина не знаем как да Ви отговорим. След като бъдете одобрени, е добре да запитате за графика на Вашето обучение, за да прецените дали ще Ви е по силите да посещавате курса.

По-продължителните обучения изискват по-голям ангажимент от Ваша страна. За сметка на това, приключват с придобиване на по-висока квалификационна степен. 

Не е лесно да промените текущата си професия на нова, например на бъдещ Счетоводител, или Програмист (IT специалист), без да отделите необходимото време и усилия.

Разгледате примерно разпределение на учебните занятия в присъствена форма на обучение. Ще ви помогнат да се ориентирате какви ангажименти Ви предстоят.

 

8. Заслужава ли си за мен да се включа в програмата?

За да не Ви подведем, ще отговорим честно: Отговорът е "Зависи".

Ако чувствате нуждата да промените своя живот, професионална реализация, кариера, среда на работа, или стила на живот - тогава е много вероятно обучението да е решението на поставените проблеми.

За Вас посещението на курс ще си заслужава, ако прецените, че можете да отделите необходимото време за обучение. При нашите курсове, домашни работи Не се предвиждат. Необходимо е да се включвате в занятията, с не повече от 20% отсъствия.

Програмата дава много добра възможност да станете Системен Програмист,  Оперативен счетоводител или  Офис - мениджър, като заплатите минимална сума под 300 лв. Завършва с придобиването на престижната Трета степен на Професионална Квалификация.

 При доста хора, обаче, посещаването на продължителен присъствен курс не е възможно. В този случай, ние Ви предлагаме възможността да се обучавате в дистанционна форма. Разгледайте нашите предложения.

  Ако:

не желаете да посещавате присъствено обучение;

не отговаряте на условията на програмата Ваучери за заети лица;

или във Вашето населено място не се предлага желаното от Вас обучение:

Вижте възможностите за ОБУЧЕНИЯ БЕЗ ВАУЧЕРИ. 

 

 

9. Мога ли да отсъствам от обученията по уважителни причини?

Да, допустими са до 20% остъствия от курса. Например, при обучение от 960 уч.часа, това са 195 учебни часа. До известна степен, програмата и формата на обучение, са взели предвид огромната заетост на съвременния работещ човек.

В краен случай, бихте могли да попитате своя Доставчик на обучение, за възможността да бъдете прехвърлени към друга група. 

 

10. Задължително ли е явяването на изпит?

Обученията приключват със задължителен изпит, в което няма нищо страшно. За Професионалните обучения, както и за езиковите курсове, Вие ще бъдете професионално подготвени. Ще бъдете знаещи и можещи. Ще имате възможност да докажете сами пред себе си, че заслужавате квалификацията и степента, за която кандидатствате. 

 

11. Доплащането ще ми бъде ли върнато, ако се откажа?

  Доплащанията са окончателни, и не подлежат на връщане. Затова Ви съветваме да помислите добре за какъв курс да се включите. Освен доплащането, за да завършите успешно, от Вас ще се изисква да отделите необходимото време, енергия  и желание, както и да се явите на изпит.

 

12. Мога ли да се включа в някое от Вашите обучения срещу заплащане, без ваучер?

  Да, можете. Ще се радваме да се включите в курс при нас. Нашите курсове се провеждат от интелигентни и амбициозни преподаватели. Ние сме единственият център за Професионално Обучение в България, който разполага с 2 сертификата по ISO. Държим на качеството и професионализма, и няма да Ви разочароваме. Вижте допълнителна информация.

 

13. Колко ваучера мога да получа?

  Като заето лице, Вие можете да получите 2 ваучера за обучение по тази програма. Необходимо е единият да е за обучение по професия, а другият - за обучение по компетенция. Например: Можете да се запишете за обучение в курс "Бизнес-администрация", и курс по "Английски език".

 

14. Мога ли да се обучавам едновременно в две обучения?

  Едновременното обучение в 2 курса с ваучери НЕ е допустимо. Можете да запишете курсовете последователно. Имайте предвид, че темпото на обучение, в общия случай, не е леко. Разгледайте примерен график за обучение, за да прецените своите възможности.

 

14. Какви курсове мога да избера?

  Ние, като лицензиран Доставчик на Обучение към Агенцията по Заетостта, предлагаме разнообразни и интересни курсове. За съжаление, тъй като програмата налага ограничение във формата на обучение, се налага да се съобразим, и да предлагаме обучения само по специалности, за които смятаме, че ще ни е възможно да сформираме група във Вашето населено място.

Можете да видите всички обучения, за които сме лицензирани, тук

При интерес, бихме могли да добавим допълнителни локации за провеждане на обученията.

 

15. Примерен график за обучение

Разгледайте едно ПРИМЕРНО разпределение на часовете като кликнете Примерен график за обучение в курс с ваучер

 

16.Кои курсове препоръчвате Вие?

  Предвид нашия поглед върху състоянието на пазара на труда, Ви препоръчваме следните обучения:

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБУЧЕНИЯ

1. Системен Програмист (Курс Системно програмиране) - Трета Степен на Професионална Квалификация

2. Електронна Търговия (Курс Организатор Интернет Приложения) - Трета Степен на Професионална Квалификация

3. Графичен дизайнер (Курс Графичен дизайн) - Трета Степен на Професионална Квалификация

4. Офис - мениджър (Курс Бизнес-Администрация) - Трета Степен на Професионална Квалификация

5. Оперативен счетоводител (Курс Оперативно счетоводство) - Трета Степен на Професионална Квалификация

6. Икономист (Курс Икономика и мениджмънт) - Трета Степен на Професионална Квалификация

 

 

КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ

 

1. Английски език: нива за начинаещи, и за напреднали (300 учебни часа всеки)

2. Немски език (300 учебни часа)

 

17. Видях, че предлагате Обучения за Педагогическите специалисти, с присъждане на кредит. Мога ли да се запиша за това обучение с Ваучер?

Не, не можете. Тези обучения се предлагат само срещу заплащане. Цената е напълно приемлива. Вижте допълнителна информация за Обученията за Учители тук.

 

Вижте още:

Примерен график за провеждане на занятията в курса, според изискванията на Схемата "Ваучери за заети лица"

Колко ще ми струва да се включа в обучението?

Мога ли да кандидатствам за ваучер? (Често задавани въпроси)