въпроси, свързани с обученията с ваучери за заети лица на АЗЧесто задавани въпроси по схема "ВАУЧЕРИ ЗА ЗАЕТИ" на Агенцията по Заетостта

  

   На тази страница вижте:

  •    # Мога ли да кандидатствам?
       # Какви са ми правата?
  •    # Как да си избера учебен център, и други!

 

 

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 

1. Аз съм използвал програмите "Аз Мога" или "Аз Мога Повече". Мога ли да кандидатствам по текущата схема?

Да, можете. Това, че сте получили ваучери преди, не е пречка да получите такива и сега. Тези 2 схеми бяха включени към предходния програмен период. Нашият Център разполага и с писмено потвърждение от страна на Агенцията по Заетостта!

 

2. Каква стойност трябва да доплатя, за да участвам в обучение по Английски език/Професионално обучение?

За езиковите обучения, доплащането е 105 лв. За професионалните обучения за Трета Степен, доплащането е 270 лв.

Разгледайте Доплащанията за всички видове обучения на тази страница

 

3. Имам висше образование. Мога ли да кандидатствам по схемата?

По наше мнение, Официалната информация по въпроса е противоречива. Регламентът на схемата посочва, че с приоритет ще бъдат издавани ваучери на лица със средно, или по-ниско образование. На хора с висше образование ще бъдат издавани ваучери, ако останат средства. На този етап никой не може да предвиди дали ще останат. Но едно е сигурно: Ако не подадете документи, нямате шанс да участвате в класирането.

Към момента през електронната платформа за подаване на документи за обучения с ваучер, не могат да се подават документи на хора, които декларират, че имат висше образование.

 

4. Какво се случва, след като бъда одобрен/a?

Необходимо е да се свържете с Доставчик на услугата - ЦПО, и да разберете дали графикът на курса, който Ви предлага Центърът, Ви устройва. За присъствените курсове това невинаги е напълно възможно, но не се безпокойте излишно. Програмата Ви дава възможност на до 20% отсъствие от занятията. 

Важни срокове:

! 5 работни дена след като разберете, че сте одобрени, трябва да отидете до Бюрото по Труда, за да получите документа си. Можете да отложите явяването с 10 дена (еднократно) по телефона, или с писмо или и-мейл. За всеки случай: Препоръчваме Ви да се обадите в конкретното Бюро по труда и да запитате за изискванията им.

Ако не успеете да се впишете в срока, тогава Вашето одобрение ще спре да бъде валидно. Ще можете да подадете отново документи за ваучер, и да изчакате процедурата отново.

!  30 дни е периодът Ви за избор на Доставчик на Обучение. Можете да го удължавате 2 пъти. 

5. Как да избера Доставчик на Обучение?

Имате възможност да проверите в официалния сайт на Агенцията по Заетостта. Например, нашият Център е вписан на тази страница.

Друга възможност е да проверите кои Доставчици предлагат курсове на удобна за Вас локация.

 

6. От къде да изтегля документите за кандидатстване?

Изтеглете документите за лично подаване в ДБТ.   Можете да подадете документите за вашите ваучери за обучение и по електронен път.

 

7. Ще мога ли да посещавам редовно присъствените обучения?

На този въпрос наистина не знаем как да Ви отговорим. След като бъдете одобрени, е добре да запитате за графика на Вашето обучение, за да прецените дали ще Ви е по силите да посещавате курса.

По-продължителните обучения изискват по-голям ангажимент от Ваша страна. За сметка на това, приключват с придобиване на по-висока квалификационна степен. 

Не е лесно да промените текущата си професия на нова, например на бъдещ Счетоводител, или Програмист (IT специалист), без да отделите необходимото време и усилия.

Разгледате примерно разпределение на учебните занятия в присъствена форма на обучение. Ще ви помогнат да се ориентирате какви ангажименти Ви предстоят.

 

8. Заслужава ли си за мен да се включа в програмата?

За да не Ви подведем, ще отговорим честно: Отговорът е "Зависи".

Ако чувствате нуждата да промените своя живот, професионална реализация, кариера, среда на работа, или стила на живот - тогава е много вероятно обучението да е решението на поставените проблеми.

За Вас посещението на курс ще си заслужава, ако прецените, че можете да отделите необходимото време за обучение. При нашите курсове, домашни работи Не се предвиждат. Необходимо е да се включвате в занятията, с не повече от 20% отсъствия.

Програмата дава много добра възможност да станете Системен Програмист,  Оперативен счетоводител или  Офис - мениджър, като заплатите минимална сума под 300 лв. Завършва с придобиването на престижната Трета степен на Професионална Квалификация.

 При доста хора, обаче, посещаването на продължителен присъствен курс не е възможно. В този случай, ние Ви предлагаме възможността да се обучавате в дистанционна форма. Разгледайте нашите предложения.

  Ако:

не желаете да посещавате присъствено обучение;

не отговаряте на условията на програмата Ваучери за заети лица;

или във Вашето населено място не се предлага желаното от Вас обучение:

Вижте възможностите за ОБУЧЕНИЯ БЕЗ ВАУЧЕРИ. 

 

 

9. Мога ли да отсъствам от обученията по уважителни причини?

Да, допустими са до 20% остъствия от курса. Например, при обучение от 960 уч.часа, това са 195 учебни часа. До известна степен, програмата и формата на обучение, са взели предвид огромната заетост на съвременния работещ човек.

В краен случай, бихте могли да попитате своя Доставчик на обучение, за възможността да бъдете прехвърлени към друга група. 

 

10. Задължително ли е явяването на изпит?

Обученията приключват със задължителен изпит, в което няма нищо страшно. За Професионалните обучения, както и за езиковите курсове, Вие ще бъдете професионално подготвени. Ще бъдете знаещи и можещи. Ще имате възможност да докажете сами пред себе си, че заслужавате квалификацията и степента, за която кандидатствате. 

 

11. Доплащането ще ми бъде ли върнато, ако се откажа?

  Доплащанията са окончателни, и не подлежат на връщане. Затова Ви съветваме да помислите добре за какъв курс да се включите. Освен доплащането, за да завършите успешно, от Вас ще се изисква да отделите необходимото време, енергия  и желание, както и да се явите на изпит.

 

12. Мога ли да се включа в някое от Вашите обучения срещу заплащане, без ваучер?

  Да, можете. Ще се радваме да се включите в курс при нас. Нашите курсове се провеждат от интелигентни и амбициозни преподаватели. Ние сме единственият център за Професионално Обучение в България, който разполага с 2 сертификата по ISO. Държим на качеството и професионализма, и няма да Ви разочароваме. Вижте допълнителна информация.

 

13. Колко ваучера мога да получа?

  Като заето лице, Вие можете да получите 2 ваучера за обучение по тази програма. Необходимо е единият да е за обучение по професия, а другият - за обучение по компетенция. Например: Можете да се запишете за обучение в курс "Бизнес-администрация", и курс по "Английски език".

 

14. Мога ли да се обучавам едновременно в две обучения?

  Едновременното обучение в 2 курса с ваучери НЕ е допустимо. Можете да запишете курсовете последователно. Имайте предвид, че темпото на обучение, в общия случай, не е леко. Разгледайте примерен график за обучение, за да прецените своите възможности.

 

14. Какви курсове мога да избера?

  Ние, като лицензиран Доставчик на Обучение към Агенцията по Заетостта, предлагаме разнообразни и интересни курсове. За съжаление, тъй като програмата налага ограничение във формата на обучение, се налага да се съобразим, и да предлагаме обучения само по специалности, за които смятаме, че ще ни е възможно да сформираме група във Вашето населено място.

Можете да видите всички обучения, за които сме лицензирани, тук

При интерес, бихме могли да добавим допълнителни локации за провеждане на обученията.

 

15. Примерен график за обучение

Разгледайте едно ПРИМЕРНО разпределение на часовете като кликнете Примерен график за обучение в курс с ваучер

 

16.Кои курсове препоръчвате Вие?

  Предвид нашия поглед върху състоянието на пазара на труда, Ви препоръчваме следните обучения:

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБУЧЕНИЯ

1. Системен Програмист (Курс Системно програмиране) - Трета Степен на Професионална Квалификация

2. Електронна Търговия (Курс Организатор Интернет Приложения) - Трета Степен на Професионална Квалификация

3. Графичен дизайнер (Курс Графичен дизайн) - Трета Степен на Професионална Квалификация

4. Офис - мениджър (Курс Бизнес-Администрация) - Трета Степен на Професионална Квалификация

5. Оперативен счетоводител (Курс Оперативно счетоводство) - Трета Степен на Професионална Квалификация

6. Икономист (Курс Икономика и мениджмънт) - Трета Степен на Професионална Квалификация

 

 

КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ

 

1. Английски език: нива за начинаещи, и за напреднали (300 учебни часа всеки)

2. Немски език (300 учебни часа)

 

17. Видях, че предлагате Обучения за Педагогическите специалисти, с присъждане на кредит. Мога ли да се запиша за това обучение с Ваучер?

Не, не можете. Тези обучения се предлагат само срещу заплащане. Цената е напълно приемлива. Вижте допълнителна информация за Обученията за Учители тук.

 

Вижте още:

Примерен график за провеждане на занятията в курса, според изискванията на Схемата "Ваучери за заети лица"

Колко ще ми струва да се включа в обучението?

Мога ли да кандидатствам за ваучер? (Често задавани въпроси)